Despre Paintball

Despre Paintball:

Nu doare cand esti impuscat?

In functie de locul sau distanta de la care provine bila de vopsea care te loveste, impactul poate provoca durere. Dupa cum stiti unele parti ale corpului sunt mai sensibile. Iar echipamentul va ajuta sa reduceti din senzatia descrisa. Bilutele cu vopsea se vor sparge in momentul impactului cu jucatorul si in general provoaca o durere usoara. Desigur, cu cat esti mai aproape de arma, cu atat viteza bilei cu vopsea care te va lovi va fi mai mare. In general cele mai deranjante lovituri, dupa ce un joc s-a terminat, pot fi zgarieturile sau vanataile datorate terenului de joc.

Statisticile indica faptul ca paintball este una dintre cele mai sigure activitati distractive. La V.P.A. toate armele cu vopsea sunt verificate inainte si in timpul jocului, pentru a se asigura ca viteza si distanta de la care sunt expediate bilele cu vopsea sunt in conformitate cu standardele industriale recunoscute

Ce este o bila cu vopsea

Paintball in traducere libera inseamna bila cu vopsea. Aceste bile cu vopsea sunt formate din gelatina, ele au o viteza maxima de 300 de picioare pe secunda (9144cm/s) sau 205 mile/h (329km/h), valori monitorizate si reglate pentru maximum de siguranta.O bila cu vopsea reprezinta o capsula rotunda si subtire de gelatina avand in interiorul ei un lichid colorat. Continutul capsulei nu este nici toxic si nici caustic fiind solubil in apa si biodegradabil. Calitatea bilelor variaza in functie de producator. Bilele sunt colorate si atunci cand un jucator este marcat (impuscat) cu o astfel de bila, se va forma pe echipamentul acestuia o pata de vopsea, indicand ca respectivul este eliminat din joc.

Ce este un marcator cu bila cu vopsea?

Marcatoarele cu bile cu vopsea sunt de o mare varietate. Unele sunt reprezentate de pistoale (cu maner sau pat) ce folosesc vopseaua expediata prin mici cartuse de 12g de CO2 care trebuie sa fie schimbate dupa 15-25 de impuscaturi (focuri). Alte arme ce folosesc vopseaua sunt de genul carabinelor, a pustilor, prevazute cu manere sau pat pentru umar si cu butoiase mai mari. Acestea sunt armate cu cilindri mai mari, reincarcabili de CO2 fiind capabili sa suporte sute de focuri. Unele arme cu vopsea sunt activate prin pompare, adica de fiecare data cand vrei sa impusti trebuie mai intai sa armezi arma folosindu-te de o pompa si apoi sa actionezi tragaciul. Pentru a trage un alt foc trebuie armata din nou arma si actionezi tragaciul ori de cate ori vrei sa impusti.

Un alt exemplu de arme cu vopsea sunt cele semiautomate adica prima data cand vrei sa impusti trebuie sa armezi cocosul, dar dupa prima impuscatura arma va reactiva automat cocosul si de aici puteti actiona tragaciul ori de cate ori veti dori sa impuscati...

Deasemenea exista si arme total automate. Marea majoritate a terenurilor pentru joc nu accepta folosirea acestora.

Armele din clasa celor cu maner reprezinta armele de baza folosite.

Cum se joaca?

De obicei paintball se joaca de catre echipe ce pot fi identificate prin banderole colorate. Echipele pot fi formate din 3-4 jucatori pana la 20 de componenti. Fiecare echipa se lupta sa indeplineasca un scop, un obiectiv, similar celorlalte sporturi care au in comun mingea. Daca jucatorul este lovit si bila cu de vopsea se sparge in orice loc pe corpul sau pe echipamentul acestuia, rezultand o pata de vopsea, regulamentul spune ca acest jucator este considerat "eliminat"; si imediat trebuie sa paraseasca campul de joaca indreptandu-se spre o zona desemnata sau spre zona neutral.Obiectivele sunt diverse si cuprind intre altele capturarea sau apararea steagului mergand pana la eliminarea in totalitate a echipei adverse. Indiferent in care dintre situatiile de mai sus va veti afla, jocul provoca participantii atat fizic cat si mental ca o exercitare a istetimii atat de necesara victoriei.

Paintball este un sport sigur insa trebuiesc respectate anumite reguli de siguranta. Una dintre cele mai importante este aceea ca toti participantii trebuie sa fie echipati cu o masca pentru fata/ ochelari de protectie, pe care nu trebuie sa le dea jos , indiferent daca jocul se afla in desfasurare sau nu. Toate partidele sunt supervizate si controlate de catre maestri foarte bine pregatiti si antrenati. Prioritatea jocului nostru la V.P.A. este siguranta jucatorului. Nu exista compromisuri in ceea ce priveste regulile de siguranta sau standardele. Statisticile efectuate in ceea ce priveste siguranta demonstreaza ca paintball este mult mai sigur decat golful, jogging-ul, tenisul, sau multe alte sporturi. Impactul provocat de o lovitura poate pisca pe moment, dar nu va accidenta nici un jucator care este protejat corespunzator.

Pe teren

 • Armele cu vopsea trebuie sa aiba un dispozitiv de blocare , ce va fi inserat in teava de fiecare data exceptand momentul cand va aflati pe terenul de joc sau in raza de tragere. Toti jucatorii trebuie sa foloseasca aceste dispozitive sub aceste circumstante, altfel penalizarea va fi: ELIMINARE.- Este obligatoriu pentru fiecare persoana (arbitrii, jucatori, spectatori) sa poarte ochelari de protectie atunci cand acestia sunt expusi in mod direct actiunilor din campul de joc in timp ce jocurile sunt in plina desfasurare sau atunci cand sunt expusi unei zone in care armele sunt folosite.
 • Fiecare sistem de ochelari de protectie trebuie sa includa o masca de fata complet aprobata si un dispozitiv de protectie a urechilor, fabricat special pentru fiecare model de ochelari de protectie. Acest sistem nu trebuie stricat sau deteriorat. Toate sistemele de ochelari de protectie fac obiectul inspectiei de siguranta si de aprobare. Nerespectarea acestor indicatii duce la ELIMINARE.
 • OCHELARII DE PROTECTIE TREBUIE PURTATI IN FUNCTIE DE ZONELE CARE AVERTIZEAZA ACEST LUCRU!
 • Un jucator activ care isi descopera ochii intentionat (suficient pentru a fi ranit) in timpul unui joc, in afara aprobarii si sub directa supervizare a unui arbitru, va fi eliminat din joc.- Nerespectarea purtarii ochelarilor de protectie sau indepartarea temporara, inclusiv ridicarea deasupra sau lasarea dedesubtul ochilor sau in alte conditii decat cele aprobate va avea ca rezultat : ELIMINAREA jucatorului.
 • Un jucator este eliminat din joc atunci cand este marcat cu vopsea in orice loc al corpului sau echipamentului.
 • Un jucator care ascunde sau sterge intentionat o marcare cu vopsea comite o infractiune.
 • Orice argumente, certuri, abuzuri sau limbaj obscen folosite impotriva jucatorilor, arbitrilor sau judecatorilor in incinta sau in afara terenului sunt interzise. Penalizarea: ELIMINARE
 • Comportamantul agresiv, inclusiv contactul direct sau incercarea de a pune mana pe arma adversarului se penelizeaza cu eliminarea
 • Impuscarea unui alt jucator aflat la o distanta foarte mica si impuscarea intentionata in zone neprotejate (cap, gat) sunt interzise si se penalizeaza. Aceasta penalizare nu se aplica daca se va demonstra ca au fost respectate conditiile acceptate de regulament care prevede o distanta minima impuscarii. Penalizarea: ELIMINARE si adversarul ramane in joc.- In timpul jocului, un jucator marcat cu vopsea de catre colegii de echipa sau de catre el insusi, este eliminat.
 • PENTRU FIECARE JUCATOR CARE ESTE CONSTIENT SAU NU, CA INCALCA REGULULILE, SI NU PARASESTE JOCUL, ARBITRUL SAU JUDECATORUL TREBUIE SA STRIGE: "CULOAREA NUMARUL __ (NR. DE INREGISTRARE) PARASESTE JOCUL" (DE EXEMPLU NR. 6 ROSU PARASASTE JOCUL). IN CAZUL IN CARE SE REFUZA, PENALIZAREA VA FI: ECHIPA DESCALIFICATA.
 • Daca in timpul jocului masca de fata a unui jucator este din intamplare data la o parte si acesta se afla in zona de joc, el este obligat sa se arunce la pamant cu fata in jos, sa-si acopere fata sau capul cu mainile si sa strige: "OPRITI JOCUL" atata timp cat este necesar pentru ca jocul sa fie oprit.- Un jucator nu are voie sa traga intentionat in capul altui jucator de la o distanta mai mica de 8 metri.
 • Daca un jucator s-a accidentat pe teren in timpul unui joc el trebuie sa respecte regulile de la "masca pierduta" (vezi paragraful anterior). El este obligat sa se arunce la pamant si sa strige "OPRITI JOCUL". Toti jucatorii trebuie sa respecte acest lucru si sa opreasca focul imediat. Un arbitru are voie sa opreasca jocul pe intreg terenul in cazul unei accidentari, raniri sau a unei urgente (de exemplu fulgerare sau trasnet).
 • Imediat ce s-a determinat ca un jucator a fost marcat acesta trebuie sa-si ridice arma deasupra capului si sa paraseasca terenul imediat in asemenea fel incat sa nu interfere cu jocul care se desfasoara in continuare. Jucatorii eliminati nu pot pasa echipamentul sau munitiile coechipierilor. Orice jucator care primeste echipamentul pasat va primi, deasemenea, penalizare: ELIMINARE